SESİMİ DUYAN VAR MI ?

12 Kasım 2020
12 Kasım 1999…
17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde ikinci bir deprem meydana geldi.
Bu kez depremin merkez üssü Düzce’ydi…
Saatler 18.57’yi gösterdiğinde, Düzce kuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı’ yı  yerle bir ederken, Bolu’nun  bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu.
12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca’da toplam 710 kişi hayatını kaybederken 2.678 kişi de yaralandı.
Düzce fayının hareketi sonucunda meydana gelen 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, 73 km. uzunluğundadır. Bu fayın 30 km. lik batı bölümü 17 Ağustos 1999 depreminde kırılmış bulunuyordu.
12 Kasım 1999 depremi ise fayın 43 km. uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sonucunda oluşmuştur.
Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depremine neden olan KAF’ n kuzey kolunu oluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti ve 17 Ağustos 1999’daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu gerçekleşmiştir.
Yaşanan depremde 16666 konut yıkılmıştır. Bu konutları 3857 ‘ si işyeridir.
710 vatandaşımızı toprağa verdiğimiz 12 Kasım 1999 depreminin üzerinden tam 21 yıl geçmesine rağmen acımız ve üzüntümüz hala taptazedir.
Yaşadığımız bu acı bizlerin bu büyük felaketten büyük dersler almamızı sağladı. Maalesef ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve olası depremlere her an hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. Her an deprem olacakmış gibi doğa olaylarının gerçekleşebilme ihtimali ile tedbirli ve bilinçli olmak zorundayız.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Belediye Başkanı olduktan sonra ilk icraatlerinden biri Düzce , ve Konuralp bölgesindeki  çok katlı yapılara İRADE koyarak zemin+4 olarak güncelledi. 14.06.2019 Düzce Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumunda alınan Düzce Belediyesi Meclis kararı ile revize olması sağlandı.
Unutulmamalıdır ki, doğal afetler bütünüyle önlenemez fakat alınacak önlemler bundan en az zarar ile kurtulmamızı sağlar. Yapılan eğitimler ve etkinliklerle halkımızın bilinçlenmesi, depreme karşı daha dayanıklı yapılar yapılması, deprem olduğunda da, toplumun bilinçli bir şekilde ve dayanışma içinde hareket etmesi çok önemlidir. Allah bir daha bu millete böyle acılar yaşatmasın. Bu büyük felakette hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz.